Bel fıtığı nasıl geçer sorusu bel ağrısı çeken kişilerin en çok merak ettiği konuların başında gelmektedir. Bel fıtığı, omurlar arasındaki kıkırdağın aşınma ve yıpranması sonucunda sinir köklerinin sıkışması sonucu oluşur. Diskler, omurlar arasında amortisör görevi gören ve omurganın hareketliliğini sağlayan lastiksi dokulardır. Genellikle sinir kökünün yakınında bulunan disk, sızabilir veya yerinden çıkarak sinir kökünü sıkıştırabilir. Bu durumda sırt ağrısı, bacak ağrısı, bacak uyuşması, kas güçsüzlüğü oluşabilir.
Fıtığın Nedenleri
Bel fıtığı nasıl geçer sorusunun öncesinde kişiler neden bel ağrısı yaşadığını merak etmektedir. Bel ağrısının nedenleri araştırıldığında hastanın genellikle bir kaza veya travma yaşadığı görülmektedir. Ayrıca bel fıtığının olmasının nedenleri arasında Son zamanlarda ağır kaldırma gibi durumlar da görülebilmektedir. Uzun süreli olarak oturmak veya ayakta çalışmakla birlikte uzun süreli araç kullanma da bir süre sonra bel fıtığına neden olabilir. Sebeplerden biri de obezite olarak adlandırılan fazla kilo olarak kabul edilebilir. Yaşla birlikte omurgadaki aşınma ve yıpranma artar, bu nedenle yaşlılık da bel fıtığının nedenleri arasında gösterilebilir.
Tedavi Yöntemleri
Bel fıtığı nasıl geçer sorusu ardından cevap aranan bir soru da tedavinin nasıl olacağıdır. Bel fıtığı teşhis edildikten sonra fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde yatak istirahati, ağrı kesici ilaçlar ile tedavi ve bazen fizik tedavi ile rahatlama sağlanabilir. Hastaların çoğunda bu yöntemlerle şikayetler ortadan kalkar. Tedaviye rağmen geçmeyen, kuvvet kaybına neden olan ağrı, kuvvet kaybı, idrar kaçırma gibi şikayetler varsa cerrahi tedavi kaçınılmazdır.
Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın cerrahi tedavinin amacı sinir kökü üzerindeki baskıyı azaltmaktır. Günümüzde dünya çapında en çok kullanılan ve faydalı olan yöntem mikrocerrahi tekniklerin kullanıldığı cerrahidir. Diğer yöntemler arasında lazerle fıtık küçültme ve endoskopik fıtık çıkarılması yer alır. Testler şiddetli sinir sıkışması göstermiyorsa ve sadece bel ve bacak ağrısı varsa, kas gevşeticiler, yatak istirahati ve zorlayıcı hareketlerden kaçınılması önerilir.